Sizinde aklınıza gelmeyecek tam 17 iyi neden bulduk, şimdi aksiyon zamanı.
1. Web sunumu yerleştirmek. Dünya çapında bir kaç milyar kişinin internet erişimi var ve bu sayı hızla artmakta. Sayısı hızla artan bu topluluğu göz ardı etmeniz zor. Siz önemsemeseniz bile rakipleriniz öyle düşünmeyebilir.
2. Kolay erişim. Ne bildiğinizden çok kimi tanıdığınız, insanların sizi tanıması önemli. Çoğumuz her yeni tanıştığımız kişiye bir kartvizitini sunmakta. Web siteniz de sizin sanal kartvizitiniz olarak 24 saat kişilerin erişimine açık. İnsanlar size ulaşamasa bile neler yaptığınızı güncel olarak web sitenizden takip edebilir.
3. İş yeri bilgilerinin her an erişilebilir olması. Sarı sayfaları düşünün; işyerinizin açık olduğu saatler, bayram tatillerinde açık mısınız değil misiniz, ne yaparsınız, arayan sizi nasıl bulur, ulaşım bilgileri belki cadde sokak haritası, ne tür ödeme kabul ediyorsunuz? Eğer müşterilerinizi olabilecek her konuda bilgi sahibi yapacak olursanız ve bilgiler güncel olursa neden sizinle iş yapmasınlar. Ama en güncel bilgilendirmeyi sadece web siteniz yoluyla yapabilirsiniz.
4. Bir şeyler satmak. Bir çok kişi bunun bir numara olması gerektiğini düşünmekte. Ama 4. sıra yeterince iyi. Çünkü yukarıdaki maddeleri gerçekleştirirseniz ve aşağıdakilerden bir kısmını da uygularsanız ancak satış gerçekleşebilir. Çünkü insanlar müşteriniz olmadan önce sizi iyice tanımak ister. Bunu da en uygun maliyetle internet siteniz sayesinde gerçekleştirip, bu kişileri kalıcı müşteri haline getirebilirsiniz.
5. Resim, ses ve film dosyalarının sunumu. Çok mükemmel bir şey satıyor olabilirsiniz. Ama kişiler bu aleti birde çalışırken görmek isteyebilir. Bir resim bin kelimeden daha etkilidir derler ama bin kelimeyi nereye koyacaksınız ki. Firmanız hakkında ve yaptığınız işler hakkında bilgiler içeren yüzlerce resmi ve kısa metrajlı filmi sitenize koyabilirsiniz. Bu imkanı hiçbir broşür sağlayamaz.
6. Çok istenen bir demografik yapıya sahip pazara erişim. İnternet kullanıcılarının demografik özellikleri hayli yüksektir. Genel de yüksek ücretli ya da yüksek ücret almak üzere iş bulma imkanı olan üniversite veya yüksek okul dereceli ya da mezun olmasına az kalmış kişiler. Her tür demografik yapıda insanın erişimi olmasına rağmen genelde yüksek gelir grubunun ilgi alanında bulunmak, pazara erişmek.
7. Sıkça sorulan soruların cevabını önceden verebilmek. İşyerinizle ilgili merak edilen bir çok konu olabilir. İşyerinizde telefonlara bakan sekreteriniz aynı soruların defalarca sorulduğundan şikayet edecektir. Bunları belirleyip web sitenize koymakla potansiyel müşterilerinizin size ulaşmadan önce aklına takılabilecek ayrıntıları da cevaplamış olursunuz.
8. Satış elemanlarıyla iletişim kurma. Satış elemanlarınız piyasada gezerken en güncel bilgilere gene web siteniz aracılığı ile ulaşabilir. Eğer çok özel bilgiler varsa bunu şifreli bir alanda koruma altına alabilirsiniz.
9. Uluslararası pazarlara açılabilme. Telefon, fax ve posta ile uğraşılan uluslararası müşteriler pek zor idare edilebilir. Ama web siteniz sayesinde uluslararası ilişkiler kendi şehrinizdeki firmalarla iletişim kurmak kadar basitleşir. Aslında web sunumunuzu hayata geçirmeden olası yabancı müşterileri nasıl idare edeceğinizi de kararlaştırmanız gerek. Nasılsa yabancılar bir gün size ulaşacaktır.
10. 24 saat erişim imkanı. Eğer başka ülkelerle işiniz varsa, zaman farklılıklarından dolayı iletişim sorun olabilir. Siz uyurken Japonlar ayakta, siz ayıkken Kanadalılar uyumakta. Tüm bu farklılıkların üstesinden ancak web siteniz gelebilir.
11. Değişen bilgilerin çabuk tarafından düzenlenmesi. Örneğin satıcılarınız piyasadayken işyerinizden sevk edilen malları bir veritabanına aktarıp bu ürünlerin son durumunu da web sayfalarınızdan satıcılarınızın ya da bayilerinizin erişebileceği bir ortamda güncel biçimde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sipariş alacak bir satıcı ya da sipariş verecek bayiiniz stoklarınızın son durumunu sizi telefonla aramadan öğrenip siparişini düzenleyebilir. İkinci ya da üçüncü şahısların bu bilgilere bu kadar çabuk ve ekonomik olarak erişebileceği tek ortam web sitenizdir.
12. Müşterilerden geri besleme (feedback) alabilmek. Bir broşür ya da el ilanı yayınladınız ama olmadı. Nerede hata yaptınız? Renk seçimi mi kötüydü, yoksa fiyatınız mı? Sonuna kadar deneyin sonunda hatanın nerede olduğunu bulursunuz. Fakat bu ancak çok büyük bütçelerle çalışan firmaların katlanabileceği bir lüks. Sizin ise cevabı bulmak için ne vaktiniz ne de paranız var. Bir web sitesi ile site ziyaretçilerinden ürünü nasıl bulduklarını ya da tercih edecekleri renkleri v.s. sorup anketler yoluyla cevaplarını öğrenebilirsiniz. Maliyet ise sıfır denilebilir.
13. Yeni ürünlerin test edilmesi. 12. maddedeki nedenlerden dolayı yeni bir ürün geliştirmenin maliyetini biliyorsunuz. Reklam, reklam, reklam, PR ve reklam. Masraflı, masraflı, masraflı. Web siteniz varsa ve ziyaretçilerinizden ne beklediğinizi biliyorsanız sizin ulaşabileceğiniz en uygun pazardır burası. Aynı zamanda yeni ürününüz hakkında en güvenilir geri beslemeyi alabileceğiniz en önemli kaynağınızdır. Bir iki web sayfası ekleyerek ürününüzü piyasaya sunabilirsiniz.
14. Genç tüketicilere ve eğitim pazarına erişim. Eğer piyasanız eğitimle ilgiliyse unutmayın bir çok üniversite öğrencilerine İnternet erişimi sağlamakta. Hatta bir çok ilköğretim kurumu da bu imkanı önümüzdeki birkaç yıl içinde sağlayacak. Kitaplar, spor ayakkabılar, eşofmanlar, dershaneler ve daha bir çok iş kolu web de bulunmak zorunda.
15. Özel pazarlara erişim. Akvaryum satıyorsunuz ya da uçuş dersleri mi veriyorsunuz? Belki de İnternet’in sizin için gerekli olmadığını düşünüyorsunuz. Ama unutmayın İnternet artık bilgisayar mühendisliği okuyan gençlerin oyuncağı değil. Türkiye’de üç milyonu aşkın kişi İnternet kullanıcısı ve arama motorları sayesinde bu gibi özel ilgi grupları sizi bulabilirler. Tabi sizi bulamazlarsa rakiplerinizi bulurlar.
16. Yerel pazara erişim. Şimdiye kadar İnternet’in dünyaya açılan yüzünden bahsettik. Ama yerel pazarı atlamayalım. Belki köşe başındaki lokanta yemek siparişlerini İnternet üzerinden almakta hatta kredi kartı ile ödeme imkanı sunmakta. Ya siz?
17. Kendinize bir iyilik yapın. Rakiplerinizin ya da aynı işkolundaki diğer firmaların İnternet’te ne yaptıklarını ya da İnternet sunumlarını merak ediyorsanız gidip www.google.com.tr arama motorunda kendi iş kolunuzu yazıp bir arama yapın, hatta iş kolunuzun yanına bir de İzmit, Kocaeli ya da Gebze gibi bulunduğunuz yöreyi ekleyin. Bakalım rakipleriniz ne yapıyor, sizin web sitenizi yaptırma zamanı gelmiş mi?