menu×

E-ticaret sitesi kurmak için adımlar

Günümüzün artık olmazsa olmazları arasına giren e-ticaret sitesi kurmak artık çok kolay. Ama bu kolaylık eğer doğru araçlar ve doğru altyapılar elinizin altında ise geçerli. Eğer e-ticaret sitesi altyapısı için doğru firma ile çalışmıyorsanız, o zaman elinizde bu siteyi idare etmek için gerekli olan doğru araçlar olmayabilir. Bu durumda işiniz gerçekten zor.


Doğru e-ticaret sitesi altyapısı sağlayan firma ne yapar, ne gibi araçlar sağlar ve nasıl yapar?


Öncelikle e-ticaret sitesi “sepete ekle” butonu olan bir internet sitesi değildir. Arkada çalışan çok karmaşık ama iyi organize edilmiş bir sistem bulunması gerekiyor. Sistem karmaşık çünkü bir çok farklı öge ve yapıyı barındırması ve bunların koordineli çalışmasını gerektiren bir yapı. Ama yazılım firması bu organizasyonu iyi kurmuşsa sistem bir senfoni orkestrası gibi çalışır.


Bu yazıda size e-ticaret sitesi kurmak için ne gerekiyor çok ayrıntıya girmeden anlatmaya çalışacağız.


Öncelikle Yasal Bir Şirketiniz Olmalı


Online satış pazarından güzel bir yer kapmak için e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız biraz zahmete katlanacaksınız. Yasal bir e-ticaret sitesi kurmak için öncelikle yasal bir şirket kurmanız yada mevcut şirketinize bir e-ticaret sitesi kurmak da mümkün. Eğer yasal bir şirketiniz yoksa güvenli bir görüntü vermeyeceğiniz için istediğiniz hedefleri tutturamazsınız.


E-ticaret Sitesi Mutlaka Tasarımı ile Dikkat Çekmeli 


Birçok araştırma sonucunda müşterilerin e-ticaret sitesinde alışverişe karar vermeleri ilk birkaç saniye içinde gerçekleşmekte. Bu ilk 4 veya 5 saniyelik zaman diliminde müşteri adayı alışveriş için kararını veriyor. Genel kural kullanıcının azami 3 tıklamada istediği ürünün sayfasına ulaşabilmesi. Bunun içinde e-ticaret sitenizde grafikler ve kategori başlıkları kullanılarak ürün sayfalarına kolayca ulaşabilmeli. Böylece sitenin tasarımı ve adının aklıda kalıcılığı sizi müşterinin tercih sıralamasında üstlerde yer almanız sağlayacaktır.


Ürün ve Hizmet Çeşitliliği


Tasarım ve adıyla müşterisinden ilk 5 saniyede geçer not alan bir e-ticaret sitesi için bir sonraki adım ürün çeşitliliği, kaliteli hizmet ve özenli ürün açıklamaları ile müşteriyi kendisine bağlayabilir. Tasarımı ve hızı ile aradığı ürünleri sizde bulabileceğine yada hizmetlere kolayca erişebileceğine müşteriniz sade bir dille hazırlanmış ürün tanıtım metinleri ile kafasındaki soruların cevabını bulabilir. Ayrıca açıklama metinlerinin kaliteli olması sizin Google üzerindeki gerek doğal aramalarda gerekse reklam aramalarındaki etkili sonuç almanızı sağlayacaktır.


Ürün Stokları ve E-ticaret için Stok Yönetimi


Siteye eklenen ürünleri stokları da ayrı bir önem taşıyor, sitenize eklediğiniz tüm ürünler işyerinizdeki fiziksel stoklarda bulunmalı. Ürün elinizde var ama site üzerinde stoklarda gözükmüyorsa satış kaybı ya da bunun tam tersi, ürün sitede var ama fiziksel stoklarda yok, buda muhtemel bir gecikme ve satış kaybı anlamına geliyor. Bu durumda e-ticaret stok yönetimi ayrı bir önem kazanıyor, mağazanızdaki stoklar siteye doğru yansımalı ve site üzerinden ve mağazadan satılan stoklar da e-ticaret sitesi üzerindeki stoklardan düşülmüş olmalı.


E-ticaret Sitesi Üzerindeki Ödeme Sistemleri


Alışveriş yoğunluklarına göre müşterileri kategorilere ayıracak olursak şöyle bir sırlamaya ödeme sistemi tercihlerine ulaşırız.


Tüm e-ticaret sitlerinden yoğun alışveriş yapanlar:  Bu grup müşteri rahatlıkla kredi kartı kullanan veya banka havalesi ile ödeme yapanlar, e-ticareti korkmadan kullananlar


Sadece pazaryeri dediğimiz Hepsiburada, N11, Gittigidiyor ve Trendyol gibi sitelerden alışveriş yapanlar: Bu gruptakiler ise biraz da pazaryerlerinin sağladığı güvene ihtiyaç duyup, kolayca kredi kartı ile sadece pazaryerlerinde alışveriş yaparlar, hatta N11 den alışveriş yapanların çoğunun tercihi sadece N11 dir, diğerlerinden pek alışveriş yapmazlar, aynı şey diğer pazaryerleri için de geçerlidir.


İlk alışverişlerini yapacaklar veya ilk 4-5 alışverişi küçük siteler veya Instagram üzerinden yapmış olanlar: Bu grup ise kredi kartı olmayanlar, internetten alışverişe çok güvenmeyenler ya da mütevazi alışveriş bütçesi olan kesim. Bu grup müşteri ise sadece kapıda ödeme ile alışveriş yaparlar, ağırlık ev hanımları oluşturur, alışveriş kanalları kapıda ödeme imkanı sağlayan siteler ve İnstagram üzerinden kapıda ödeme ürün satışı yapan kayıtlı / kayıtsız iş yerleridir. Diyalog güzel gelişirse ikinci veya üçüncü alışverişlerde kapıda ödeme ücreti ödememek için mümkünse kredi kartı ile alışverişe dönerler.

Bu üç grup bize üç ödeme sistemi bilgisini ve güven göstergesini veriyor. Şöyle ki e-ticaret sitesi projemizi hayata geçirince üzerinde mutlaka sanal POS, banka havalesi ve kapıda ödeme sistemi bulunmalı. Ödeme sistemlerinin herbirinin avantajları ve dezavantajları konusuna başka bir yazıda değineceğiz.


E-ticaret Sitesi Kurmak İsteyenler Kargo Konusunu da Dikkate Almalı


Evet, sitemiz süper bir tasarım ile hazırlandı, ürün görselleri harika, stoklar mükemmel seviyede, siparişler geliyor, ödeme sistemleri harika ama kargo firmaları lanet diyebilirsiniz. Kargo firmaları ile olası sıkıntıların üzerinden nasıl gelebilirsiniz, ayrı bir yazı konusu olacak ama iyi bir kargo firması seçmeye özen gösterin, burada gönderim ücretinin ucuzluğundan çok hizmetin kalitesi önemli. Örneğin gönderdiğiniz kargo müşteriye ulaşmadığında kargo firmanız sizi arayıp müşteriye ulaşmanız için haber veriyor mu yoksa direk yerinde bulunamayan paketi iade mi ediyor? Tüm bunlar kargo firması seçiminde sorgulamanız gereken noktalar.


E-ticaret sitesi kurmak görüldüğü kadar ne zor ne de ben hallederim diyecek kadar kolay bir işlem. Diğer ayrıntıları önce burada sıralayıp sonra sırasıyla başka yazılarda ele alalım.

E-ticaret Yazıları

  • “E-ticaret nedir?” sorusunu cevaplayarak işe başlayalım
  • E-ticaret sitemi kim kursun, hangi firmayla çalışmalıyım
  • Hazır paket e-ticaret sitesi alırsam pakette hangi özellikler olmazsa olmaz, paket mi almalı özel tasarım mı
  • İnternette satılacak ürünleri nasıl tedarik edebilirim, mağazamda sattıklarımın yanına ilave ürün tedariki nasıl yaparım
  • N11, Hepsiburada, Gittigidiyor veya Trendyol gibi pazaryerlerinde bulunmak gerekli mi?
  • E-ticaret sitesi için Sanal POS, havale, money order ve kapıda ödeme sistemlerinin karşılaştırılması
  • Kargo firmaları ile nasıl anlaşmalar yapmalıyım, hangi kargo firmaları iyidir.   
  • Müşteri hedef kitlemi nasıl belirlemeliyim?
  • Dijital pazarlama kanalları nelerdir, doğru dijital pazarlama nasıl yapılır?
  • Dijital pazarlama kanalı olarak Google Arama Organik sonuçlar
  • Dijital pazarlama kanalı Google Benim İşletmem
  • Dijital pazarlama kanalı olarak Sosyal Medya ve sosyal Medya Reklamları
  • Facebook Store, Instashop, Pinterestshop nedir?
  • Dijital pazarlama için Google Alışveriş reklamları ve Google Merchant 
  • Google Alışveriş Reklamları Kurulumu
  • Pazar Eğilimlerini Google Trends ile Takip Etme 
  • Türkiye’de Sosyal Medya Etkileşim ve E-ticaret İstatistikleri
  • Dijital pazarlama aracı olarak Blog sitesi kurmak
  • Dijital pazarlama faaliyetlerimizin ve site performansımızı nasıl ölçeriz, Google Analytics
  • E-ticaret ve Ön Muhasebe entegrasyonu, e-fatura nerden almalı
  • Dijital reklam için ajanslarla çalışmalı mıyız?
  • Neden hazır e-ticaret altyapılarını tercih etmeliyim ve en iyi altyapı sağlayıcı firma hangisi
  • E-ticaret sitesi kurmak veya işletmek için danışmanlık hizmeti almalı mıyız?
  • E-ticaret Eğitimleri Nereden Alabiliriz?
E-ihracat Yazıları
  • "E-ihracat nedir?" "E-ihracat nasıl yapılır?"

https://neotasarim.com/izmit-web-tasarim/hizmetlerimiz/e-ticaret-sitesi-kurmak-ideasoft-bayi/
×