menu×

E-ticaret için Pazaryerleri ve Avantajları

N11, Hepsiburada,Gittigidiyor veya Trendyol gibi pazaryerlerinde bulunmak gerekli mi?

Kısaca “Evet” diyelim ve buradaki tecrübelerimizi size aktaralım. Gerek İdeasoft Bayi olarak e-ticaret danışmanlık hizmeti verdiğimiz müşterilerimizden edindiğimiz bilgiler, gerekse kendi e-ticaret sitemiz www.bebek.center ürünlerini pazaryerlerinde satma çabamızdan edindiğimiz tecrübeler bizim kısaca “Evet” dememizi sağlıyor.

Pazaryerlerine evet derken bazı karşılaştırmalar yapıp, pazaryerlerinde satış yapmanın avantaj ve dezavantajlarına da değineceğiz.

Öncelikle nedenpazaryerlerinde bulunmalıyız sorusunu cevaplayalım. Pazaryerlerinde bulunmak bizim marka imajını pekiştirmek için çok ama çok faydalı. İnsanlar birürünü satın almadan önce defalarca bir sitenin o ürünle ilgili sayfasını ya da sayfalarını ziyaret ediyorlar, o ürünle ilgili gerek sizin verdiğiniz gerekse pazaryerlerinin verdiği Google Alışveriş yada Facebook – Instagram reklamlarıyla karşılaşıyorlar. İşte işin bu kısmı çok önemli.

Kendimizden örnek vereyim. Biz Bebek Center olarak Bebek Odası Sticker ürünleri üretip hem web sitemizden hem de Trendyol ve N11 de satıyoruz ve ciddi bir bütçe ile Google ve Instagram reklamları veriyoruz. Bu pazaryerlerindeki mağazamızın adı da Bebek Center, ürünlerimizde “Bebek CenterYıldızlı Bebek Odası Sticker” şeklinde adımız geçecek şekilde sitemizde,pazaryerlerinde ve reklamlarda isimlendirilmiş durumda. Bu durumda sticker arayan birisi Bebek Center adıyla hem sitemizde, hem reklam mecralarında (bizimverdiğimiz ve N11 ve Trendyol’un bizim ürünlerimiz için verdiği reklamlarda),hem de bu pazaryerlerinde yapılan aramalarda karşılaşmakta ve bu durum marka bilinirliğimizi güçlendirmekte.

Pazaryerleri her ne kadar müşteri ile iletişim kurmanızı engelleseler de markanıza bu yolla ciddi katkı veriyorlar. Bundan sonrası tabi sizin işinizi düzgün yapmanıza kalmış. Tam olarak bu nedenle pazaryerlerinden vazgeçmeniz mümkün değil, işinize gelen olabildiğince pazaryerinde bulunmanız avantajınıza.

Tabi bu size pazaryerlerinden müşteri kayması gerçekleşecek sanılmasın. Ürünlerinizden ne kadar mutlu olsalar da, beğenseler de, beşyıldızlı yorumlar yapsalar da geçiş oranı en fazla %1. Hatta şaşacaksınız pazaryerinden sizin ürünlerinizi aynı kişiler tekrar tekrar alacaklar Çünküonlar oranın müşterisi, sağlanan kargo avantajları ve diğer promosyonlar çoğunu oldukları yerde tutacaktır. Fakat bu hiç önemli değil, pazaryerinde yapılan her yorum ya da beğeni size yeni satışlar olarak dönecektir.

Tabi pazaryerleri de güllük gülistanlık değil, müşterileri hayli kaprisli, diyalog imkânı olsa telafi edilebilecek hatalar ürün iadesi ve negatif yorumlar ile sonuçlanmayacak. Ama gene de %3 civarında bir iade oranı normal karşılanabilir, %3 üzerinde iadelerde ise sizde sorun var demektir.

Pazaryerleri karşılaştırması yapalım. Pazaryerlerinde bulunalım dedik ama buraları da kendi sorunlarıyla geliyor. Hızlı bir kıyaslama yapacak olursak;

Trendyol: İçlerinde en favorimiz olanı diyebilirim. Eğer bayanlara yönelik ürünler satıyorsanız, kesinlikle bulunmanızı tavsiye ederiz. Ciddi bir bayan üye sayısı var, çok alışveriş yapıyorlar ve hepsinden önemlisi pazaryeri mantığına yeni dönüştüğünden site ve ürün sunumları çok düzenli (N11 ürün sayfalarının bir garabet olduğunu düşünürseniz). Tabi ki sıkıntılar var, ödemeler ürün tesliminden 45 gün sonraki hafta yapılıyor ama buna karşılık komisyon oranları diğerlerine göre çok daha düşük. 2020 yılı itibarı ile satıcı arayüzü ve site genelinde sürekli iyileştirmeler yapıldığından satıcı admin panelinde nadirde olsa kesintiler olabiliyor. Bir diğer dezavantaj ürünler tek tek bir editör tarafından incelendiği için ürün onay süresi geç kalabiliyor. Ama bundan şikayet etmemeli, mutlu sona ulaşıp ürün yayınlandı mı tüm sıkıntıları unutuyorsunuz. Kategori yöneticileri veya satıcı ile ilgilenen birimler çok yardımcı, ayrıca 2-3 ayda bir yapılan İş ortağım toplantılarında sıkıntılarınızı paylaşabiliyor ve çözüm üretiliyor.

Hepsiburada: Ürün eklemek için bir barkoda ihtiyacınız var, barkod yok ise ürün ekleyemiyorsunuz. Ürün ekleme süreci sıkıntılı ve onay süreci uzun. Ama genel anlamda satışa başladığınız noktada memnun oluyorsunuz. Komisyonları yüksek. Site ara yüzü düzgün.

N11: Bizce en sıkıntılı olan N11. Ürün sayfaları belli bir editör kontrolundan geçmediğinden iş yerleri kafalarına göre renkli renkli harfler iri puntolarla doldurmuşlar, site adeta tanrım beni baştan yarat diyor.Fakat belli kategorilerde, hızlı tüketim malları, hırdavat gibi sektörlerde iyi fiyatlarla başarılı olabilirsiniz. Size site içinde yüksek sıralama için reklam vermenizi öneriyorlar ama pek faydası görüldüğünü sanmıyorum, en azından sticker bağlamında biz görmedik. Komisyonlar ciddi yüksek, ama ödemeler mal tesliminde sonra 7 gün.

Gittigidiyor ile ilgili bir tecrübemiz olmadığından olumlu ya da olumsuz paylaşabileceğimiz bir konu yok ama neticede komisyonu yüksekte olsa düşük te olsa sizin imajınıza katkı sağlayacağı için pazaryerlerinde bulunmaz şart. Neticede komisyon yüksek olsa da satış olursa vereceksiniz, yada ödeme çok geç ise satış olursa parayı geç alacağınız için ücretsiz olarak ürünlerinizi yayınlamanın hiçbir dezavantajı olmaz.

Farklı pazaryerlerinin hepsinde bulunmam şart mı? Diye soracak olursanız, cevabı“Mümkünse evet”. Zira genelde Hepsiburada müşterisi pek N11 veya Gittigidiyor kullanmaz ya da diyelim Trendyol müşterisi Hepsiburada’yı tercih etmez.Hepsinin belli bir yüzdesi çok sadık olan bir müşteri kitlesi vardır.Sattığınız ürünün cinsine göre hepsinde bulunmak faydalıdır. Tek istisna bayanlara yönelik bir ürün satıyorsanız ve iddialıysanız “Trendyol” mağazası mutlaka açın, her ne kadar ödeme süresi 45 gün olsa da.

 Fiyat rekabeti

Yorum avantajı

Mukayese imkanı

Marka bilinirliği

 


https://neotasarim.com/izmit-web-tasarim/hizmetlerimiz/e-ticaret-sitesi-kurmak-ideasoft-bayi/
×