menu×

Dijital pazarlama kanalı olarak Sosyal Medya ve Sosyal Medya Reklamları

Tüketici davranışlarındaki değişiklikler firmaları pazarlama stratejilerini yeniden değerlendirmeye zorluyor. Web üzerinde çalışan sosyal medya uygulamalarını belli başlı olanlarına olan ilgili ve bu sayede oluşan topluluklar ciddi bir pazarlama fırsatı olabilir mi? Ürün / hizmet pazarlamasında sosyal medya kullanmalı mı? Sosyal medya kullanılacak hangisi daha uygun veya hangisinde daha başarılı sonuç alabiliriz? Hepsinde olmalı mıyız?Sosyal medya reklam verip müşterileri e-ticaret sitemize çekmenin yanı sıra daha başka ne şekilde kullanılabilir gibi birçok soru aklımıza geliyor. Şimdi biraz sesli düşünerek cevapları bulmaya çalışalım.

Web tabanlı sosyal medya araçlarının hızlı büyümesi sosyal bir varlık olan insanın aktivitelerinin, yetişme ortamının ve etkileşiminin değişikliğe uğramasına sebep olmuştur. Gerçek dünyadaki sosyal ilişkiler sanal dünyaya aktarılıp dünyanın birçok yerinden insanları çevrim içi toplulukların oluşmasını sağlamıştır. Dijitale bu şekilde bir evrim kişilerin bilgi paylaşmalarını, birbirlerini eğlendirmelerini kültürler arası diyalogları mümkün kılmıştır.

Cevabını bulmamız gereken soru, insanların hangi sosyal medya uygulamasına neden bağlandığı.

Tam olarak Sosyal Medya Pazarlaması nedir?

Sosyal medya pazarlaması dijital pazarlama kanallarından sadece bir tanesidir. Sosyal medya pazarlaması deyince akla Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, Pinterest, Whatsapp vs. gibi sosyal medya kanallarının ürünlerinizin, hizmetlerinizin ve markanızın pazarlanması gelir.

Sosyal Medya’yı dijital pazarlama kampanyalarınıza neden dahil etmelisiniz?

Günümüz dünyası gittikçe artan bir şekilde daha da sosyalleşmiş olup bu trend artarak devam edeceğe benziyor. Araştırmalar internet kullanıcılarının zamanının neredeyse %30’luk kısmını sosyal medya platformlarında geçirmekteler. Eğer sizde işletmeniz göz önünde bulunsun istiyorsanız sosyal medya pazarlaması sizin için olmazsa olmazların en başında geliyor.

Artık birçok işletme sosyal medya pazarlama kampanyalarının diğer dijital pazarlama kanallarına göre daha çabuk bir etkileşim yarattığının ve geri dönüş sağladığının bilincinde.

Sosyal Medya pazarlama stratejinizi nasıl oluşturmalısınız?

Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız endişelenmeyin,yalnız değilsiniz. Sosyal medya pazarlaması için en önemli noktalar, doğru kanalların seçilmesi ve bu kanallarda yayınlanacak içeriğin belirlenmesi noktasında biraz stres yaratıyor. Bunun için dikkat edilecek noktaları sıralayacakolursak

1.      Firmanız için anlamlı sosyal medya pazarlama hedefleri koyunuz: Bunun için öncelikle sosyal medyadan ne istediğinizi kararlaştırmanız lazım. Bu daha fazla satış olabileceği gibi, sosyal medya hesabınıza daha fazla takipçi de olabilir.Önemli olan hedeflerin gerçekçi olmasıdır.

2.      Hedef kitlenizi araştırın: Farz etmek pazarlamacılar için çok tehlikelidir. Ama çok şükür elimizdeki demografik veriler ve sosyal medya analiz araçları sayesinde tahmin ediyorum, farz ediyorum demenize gerek kalmıyor. Sosyal medya platformlarının verileri Facebook ve YouTube kullanıcılarını yüksek gelirli olarak değerlendiriyor, Instagram kullanıcılarının önemli kısmının 1990-2010 yılları arasında doğmuş olduklarını söylüyor, Pinterest de ise bayanların bayları sayıca ciddi biçimde geçtikleri gerçeğini biliyoruz. Gördüğünüz gibi tüm platformlar kullanıcı bazında ciddi farklılıklar içeriyor. Önemli olan sizin hedef kitleniz nerede?

3.      Pazarlamacıların dikkat etmeleri gereken ölçümler:

-         Erişim.Paylaşımlarınıza ulaşan tekil kullanıcılar. Yayınlarınız ne kadar kişiye ulaşabilmekte?

-         Tıklamalar.İçeriğinizi tıklayan kullanıcıların takibi

-         Etkileşim.Sosyal etkileşimlerin toplam görünüme bölündüğünde bulduğunuz oran. Bu oran kitlenizin mesajınızı alıp almadığını ve bu mesaja verdiği reaksiyonu gösterir.

-         Hashtag (etiket) performansı. En çok hangi hashtagler kullanıldı? Hangileri markanız ile ilintili? Hangi hashtag en çok etkileşimi sağladı?

-         Organik beğenmeler. İnsanlar içeriğinizi beğenip sizi takibe almış mı? Etiketleyerek paylaşıyorlar mı?

4.       Rakipleriniz ne yapıyor takip ediniz.

İçerik üretmeden önce rakipleriniz ne gibi içerikler üretip yayınlamışlar ona bakmalısınız. Tüm yapmanız gereken onlarınsosyal medya paylaşımlarını tüm kanallardan incelemek. Bu şekilde daha verimli bir sosyal medya reklam stratejisi oluşturabilirsiniz. Buradan kopya çekin anlamını çıkartmayınız, sadece onlar için ne etkili olmuş yada olmakta onu gözlemlemek ve stratejinizi buna göre oluşturmak. Bunun en kolay yolu Google alışveriş reklamlarında ürünlerinizi girip sonrasında ilk sıralarda çıkan bu başarılı işletmelerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları incelemek.

5.       İlgi çekici sosyal içerik oluşturun ve küratörlüğünü yapın.

Sosyal medya pazarlaması fark ettiğiniz gibi ilgi çekici içerik üzerine dönüyor. Belli bir görsel tema üzerinden gidip paylaşım görselleriniz canlı renklerden oluşturabilirsiniz. Ayrıca bir içerik yayınlama (paylaşım) takvimi de oluşturmak çok verimli olacaktır. Örneğin paylaşımlarınızı ürün resimleri, kullanım tavsiyeleri ve takipçilerin gönderdikleri görselleri de göz önünde bulundurup paylaşım takvimini buna göre oluşturabilirsiniz. Unutmayın müşterilerin gönderdiği ürün kullanım görsellerini etiketlemek çok harika geri dönüşler sağlayabilir. Takipçi gönderilerinin yayınlanması ciddi bir etkileşim kaynağıdır. Instagram ve Facebook Storyleri ve paylaşımlarda kullanacağınız videolar ciddi bir etkileşim kaynağı olacaktır.

6.       Zamanlama.

Paylaşımlarınızı mutlaka etkileşimin en fazla olacağı saatlerde yapınız. Bunun için ülke istatistiklerine bakabilirsiniz. Whatsapp, DM yada Mesenger üzerinden gelebilecek müşteri sorularını en kısa zamanda cevaplamalısınız.

7.       Nelerin çalıştığını ve çalışmadığını mutlaka değerlendirip sorunlu alanları nasıl geliştirebileceğinizi araştırın.

Buraya kadar sosyal medya stratejisinin önemini anlatan büyük fotoğrafı gördüğünüze inanıyorum. Fakat zamanla stratejinizi de içinde bulunduğunuz zaman dilimine adapte etmek üzere değişiklikler yapmak gerekebilir. Çünkü bu ciddi anlamda bir dinamik süreç ve devamlı olarak her zaman bir şeyler değişmekte. Kampanya analizlerini sürekli yapmalısınız, yaptım bitti diye bir şey bu dünyada maalesef yok. Şunu kabul etmeliyiz ki sosyal medyada birçok şeyi de deneme yanılma metoduyla gerçekleştireceksiniz. Düzenli olarak metriklerinizi inceleyerek kampanya ayarlarınızı arada güncellemek gerekeceği kesin.

 

Umarım bu kısa yazı size sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmada faydalı bir ufuk turu olmuştur.


https://neotasarim.com/izmit-web-tasarim/hizmetlerimiz/e-ticaret-sitesi-kurmak-ideasoft-bayi/
×